AkuPro jest preparatem probiotycznym, zawierającym gwarantowana liczbę 20 miliardów bakterii aż z 13 różnych szczepów w każdej kapsułce. Taki skład umożliwia kompleksowe oddziaływanie na organizm poprzez skuteczne zasiedlanie jelit koloniami pożytecznych bakterii, które przywierają do nabłonka i tym samym uniemożliwiają wnikanie do organizmu szkodliwych substancji, drobnoustrojów i toksyn.

AkuPro działa delikatnie i dokładnie w miejscu gdzie powinien – celulozowa kapsułka rozpuszcza się podczas wędrówki przez układ pokarmowy i uwalnia bakterie dopiero w jelitach, gdzie mogą bez przeszkód namnażać się i budować pożyteczną mikroflorę. Szczepy bakterii zawarte w AkuPro pochodzą wyłącznie od człowieka, są więc w pełni bezpieczne i doskonale asymilują się w przewodzie pokarmowym. AkuPro jest więc preparatem skutecznym, a przy tym bezpiecznym – można go stosować przez dłuższy okres czasu , a efekty będą się również utrzymywać jeszcze na długo po zakończeniu suplementacji.
AkuPro jest przeznaczony zarówno dla dorosłych jak i dzieci już od 3 r.ż., mogą go przyjmować zarówno chorzy, jak i kobiety w ciąży. Jest polecany nie tylko jako środek łagodzący w dolegliwościach wywołanych zakażeniami bakteryjnymi i grzybicznymi, ale przede wszystkim jako preparat uzupełniający codzienną dietę. AcuPro działa bowiem nie tylko ochronne na przewód pokarmowy, ale przede wszystkim stymuluje organizm do sprawniejszego funkcjonowania poprzez:
- systematyczne uzupełnianie prawidłowej flory bakteryjnej, niszczonej nieustannie przez stres, niewłaściwe odżywianie, nadmiar używek i leków oraz w przebiegu wielu chorób;
- usprawnienie wchłaniania substancji odżywczych z przewodu pokarmowego oczyszczonego ze szkodliwych mikroorganizmów i substancji;
- regulowanie pracy jelit (pobudzenie pasażu jelitowego czyli przesuwania pokarmu przez układ pokarmowy), dzięki czemu rozkładające się resztki nie zalegają w nim niepotrzebnie długo;
- przeciwdziałanie zaburzeniom pracy układu trawiennego – bólom brzucha, wzdęciom, kolkom, biegunkom czy zaparciom – powstającym zarówno w przebiegu terapii antybiotykowej jak i w wyniku zakażenia;
- wspomaganie leczenia zakażenia bakteryjnego i grzybicznego – na przykład łagodzenie stanów zapalnych błony śluzowej żołądka wywołanych bakterią H.pylori;
- zmniejszanie ryzyka powstania alergii – zwłaszcza pokarmowych (n.p. minimalizowanie nietolerancji laktozy u niemowląt objawiającej się wzdęciami i biegunkami);
- wspomaganie procesów regeneracji po lub w trakcie leczenia chorób przewlekłych (cukrzycy, choroby wrzodowej, nowotworów leczonych radio- i chemioterapią);
- budowania odporności organizmu;
- wspomaganie walki z otyłością.
